Monday, January 10, 2011

Macam Sedap Je Cendawan Ni

Sky Blue Mushroom - Entolaoa Hochstetteri


Korang pernah tengok cendawan tak?? Mesti korang tahu kan cendawan ni ada macam-macam jenis dan bentuk. Ada cendawan yang boleh dimakan dan ada juga tak boleh dimakan. Kadang-kadang aku tengok cendawan ni pelik je bentuknya. Walaupun aku tak berapa suka dengan keturunan cendawan ni tapi aku suka tengok bentuknya sebab cantik dan menarik. Entah aku pun tak tahu kenapa aku suka. Hehe. Ok jom ikut aku tengok antara jenis cendawan yang mempunyai pelbagai bentuk dan jenis nih. Sure korang layan lah.

The Devil's Cigar - Chorioactics 



The Bleeding Tooth Fungus - Hydnellum Pecki



The Brain Mushroom - Gyromitra Esculenta



Fly Amanita - Amanita Muscaria



Dog Stinkhorn - Mutinus Caninus



Turkey Tail - Trametes Versicolor



The Giant Puffball - Calvatia Gigantea



Bioluminescent Fungi - Mycena Chlorophos



Bearded Tooth Mushroom - Hericium Erinaceus

34 comments:

aZIEra itu aKu.... said...

cendawan mmg sedap...tp kalau silap mkn leh bwk maut ne tau beracun...:)

kyle said...

the bleeding tooth fungus, cantek giler, hehehe

Pezol Stylez said...

@aziera: betul2....;p

Pezol Stylez said...

@kyle: smelah kita..canteks kn...;p

Fadzli Amir said...

uihhh...cendawan ni best ni...kalau buat masak lemak buleh jalan dibuatnye...heheheh

cheQmOomOo said...

huhuhu santek..tp poizenes la plk

Che Sakinah said...

wow... the brain mushroom tu mesti paling pandai dari mashroom2 yg lain kan? hee hee
suke r sky blue mushroom! comel!

iza said...

Salam....
Macam beracun je...

Nancy Poh said...

wah..macam dibuat-buat pulak cendawan tu..macam kat kayangan pun ada..huh, mesti banyak yg beracun ni.

Mr. TN_SkY said...

tak berapa suka ketrunan cendawan dr rozmey ke? ahaha :p

Pezol Stylez said...

@fadzli: tau xper....mesti sodap tu..

Pezol Stylez said...

@CM; cari yg xde racun lar...;p

Pezol Stylez said...

@sakinah: sye ske jgk!! hehe

Pezol Stylez said...

@iza: ade yg xde racun...;p

Pezol Stylez said...

@nancy: semua smulajdi lah....

Pezol Stylez said...

@Tn: xke kot..;p

MiSzy DiaN said...

cendawan yg merah tu comel..hehe..
suka sgt2..

ameer said...

wahh..cendawan pon de yg cantek2..aku suke yg hijau tu

Pezol Stylez said...

@miszyD: yup..comey sgt kn...hihi

Pezol Stylez said...

@ameer: aku suko jugok...hehe

SeMeRaH jEmBaL said...

suka smua..haha..bley :P

Pezol Stylez said...

@jembal: smelak ngn aku...yay!!

nadzirah aqilah said...

ni mcm kena pikir 2-3 kali je lau nak telan.. cantik plus nampak mcm beracun je.. hahaha

Pezol Stylez said...

@nad: aah fikir dulu...;p

kekelip said...

comeyyynyeee!!!

Pezol Stylez said...

@kekelip: yup..

budiawanhutasoit said...

wow...fotonya bagus banget..
apa jenis cendawan seperti ini boleh dimakan?

Yana Houry said...

ade yg cantik, ade yg macam geli..

ape pun sy suke nasi goreng cendawan! hehe..:D

RuSh D said...

mcm2 rupa nyer cendawan nie..

susu said...

geli tgk yg mcm brain tu

Pezol Stylez said...

@budiawan: tq.ada yg boleh dan ada yg xley d mkn...;p

Pezol Stylez said...

@yana: sya x suke nasi goreng cendawan lah...huhu

Pezol Stylez said...

@rushD: aah...ada mcm2....;p

Pezol Stylez said...

@susu: biasa jek...haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...