Monday, January 31, 2011

Selamatkan Pelajar Malaysia Di Mesir



Umumnya, seluruh dunia telah mengetahui krisis yang melanda di Mesir. Pemerintahan kejam rejim Hosni Mubarak telah membuatkan rakyatnya tidak boleh duduk diam lagi sehingga tercetusnya rusahan besar-besaran menentang pemerintahan Hosni Mubarak. Aku pun rasa gementar jugak apabila mendengar situasi ini berlaku. Apa yang aku tahu terdapat lebih 11,000 rakyat Malaysia kat Mesir yang mana kebanyakkannya adalah pelajar. Banyak juga kan. Berikut adalah keadaan realiti sebenar pelajar-pelajar kat Mesir sekarang. Maklumat ini dihantar oleh salah seorang pelajar di sana yang sempat online sebelum internet disekat sepenuhnya.






Jadi, nampak sangatlah pelajar-pelajar Malaysia kat sana berada di dalam kondisi yang berbahaya. Kerajaan Malaysia seharusnya melakukan tindakan yang sewajarnya bagi mengelakkan perkara yang lebih buruk akan berlaku. Hanya kerajaan Malaysia sahaja yang menjadi tempat perhubungan buat masa sekarang ini. Kita sebagai rakyat biasa yang duduk di Malaysia, sama-samalah kita berdoa supaya pelajar-pelajar Malaysia kat Mesir berada di dalam keadaan selamat. Amin.


Untuk informasi-informasi terkini mengenai krisis di Mesir korang boleh tengok di FACEBOOK ataupun melayari di KRISIS MESIR. Sekian.

44 comments:

nelly said...

moga dorang baik2 saja .

Pezol Stylez said...

@nelly: amin...;p

Ikhwan said...

dengar citer lebih 6000 banduan terlepas.

acan ketot said...

smoge sume slmt..
rmai kwn2 sye kat sne..
aminn...

secantikmanis said...

sampai kena rogol ke? kejamnya

Inspirationalefeks said...

sedih mdengar , smoga cepat kembali ok keadaan di sana :)

Pezol Stylez said...

@ikhwan: aah...camtu la kot.

Pezol Stylez said...

@acan: amin...semoga selamat.

Pezol Stylez said...

@secantik manis:banduan terlepas ..tu yg ade yg kene rogol...huhu

Pezol Stylez said...

@inspiration: amin2

Daus said...

salam pezol, saya mohon share artikel yang sangat berguna ni ye :)

Pezol Stylez said...

@daus: okey \(^_^)/

.:padie_eyla:. said...

nak nanges rase dgr brite dorg. ish. cepat laaa reda. pastu balik lah cepat2.

Pezol Stylez said...

@eyla: T_T..sabow2. doa bnyk2 k.

GaDiS OGi' JoRo' said...

Semoga mereka sume selamat. amin

Pezol Stylez said...

@joro': amin.

cikida said...

hope mereka sume save,,jauhkan dari ancaman phk tak berperikemanusiaan..emm,,apelah dunia skrg..

Pezol Stylez said...

@cikida: sme2 lah berdoa ek...;p

Cikgu Fikri said...

Ya Allah,
kalau smpai dh kena rogol, bunuh tu..
memang teruk tu..
Sam2 kita dooakan agar mereka selamat...
Amin..
cepat2lah kerajaan Malaysia bwk balik mereka..
risau...

Pezol Stylez said...

@cikgu: kena bwk alik cpt..sokong2

nub said...

teruskan berdoa dan solat hajat.. dengar2 skang da dlm proses evacuation.. adik kawan aku pn baru jap tadi nak nek flight..smpat cal dia..

ming aka jia said...

Mudah-mudahan mereka selamat...amiin...

Pezol Stylez said...

@nub: insyaAllah selamat.

Pezol Stylez said...

@ming: amin amin ya rab...;p

Si DauN CeRi said...

Allahu akbar.. sy berdoa sgt semua kat sana selamat..amin ya rabb..

tp sy ttp xpaham motif die nak kacau stdnt msia kat sana.. kan diorang nak protes mubarak tu.. yg pg usik stdnts buat ape pulak kan.. hish.

nauzubillahiminzalik..

aiezhaa said...

ya Allah,terOknye keadaan kt sne. T.T

CNEN AFI (dream chaser) said...

semoga krisis ni cpt2 berakhir. semoga Allah melindungi mereka.

CNEN AFI (dream chaser) said...

nak share?

Mohd Ridhuan said...

bahaya tu..
sama2 kita doakan keselamtan mereka..
insyaallah..
amin..

Pezol Stylez said...

@ceri: bkn student malaysia je yg kene kaco tp dr negara lain po ade sbb banduan kn da terlepas.

Pezol Stylez said...

@aiezhaa: amin...;p

Pezol Stylez said...

@cnen: harap2 lah cpt aman ek..bley je nk share..amek la.

Pezol Stylez said...

@m.ridhuan: insyaAllah...amin....;p

aiezhaa said...

siyesly takot.ase cam nak nanges ble fkr sal diorg sume.ya Allah, lindungilah mereka semuanya. =.=

CNEN AFI (dream chaser) said...

thanks!

Pezol Stylez said...

@aiezhaa: mudah2an diorang selamat ek....;p

Pezol Stylez said...

@cnen: sme2...;p

Bulan said...

sama2 doakan keselamatan mereka :)

Pezol Stylez said...

@bulan: amin.

sembil9n said...

sme3 doakn ksjhtraan mrke :(

Pezol Stylez said...

@sembil9n: amin....;p

Anitafasha said...

Ya Allah.. Takutnye dengar.. Sampai kena rogol. Naik bulu roma. Da la balai polis pn kena rompak.. Semoga pelajar Malaysia kat sana berada dalam keadaan selamat kat sana. Amin..

Pezol Stylez said...

@anitafasha: mudahan baek2 aja ye.....;p

Adzrien Shoppe said...

Ya Allah, selamatkanlah semua warga m'sia supaya dpt balik semuanya ke sini. takut dengar kat berita hari2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...