Friday, December 3, 2010

Tip Untuk Kempiskan Perut



Penting kualiti daripada kuantiti! Tidak perlu melaku beratus-ratus sit ups setiap hari! 1 ataupun 2 sessi seminggu dengan latihan berkualiti adalah lebih baik. Don’t overtrain.

Untuk merangsangkan otot abs anda setiap sessi, pelbagaikan latihan abs ! Gunakan latihan yang berbeza untuk latih abs daripada sudut yang berbeza. Bahagian abs termasuk, upper, mid, lower dan obliques.

Fokus kepada contraction otot abs semasa latihan!Make sure its your abs that is doing the work dan bukan bahagian otot yang lain (back, leher dll).

Fokus kepada pernafasan. Hembus nafas ketika “exertion” (ataupun ketika melakukan “crunch”). Ini akan membolehkan anda contract otot abs dengan sebaik mungkin

Untuk sessi workout abs, lakukan 2-3 latihan yang berbeza. Sebagai panduan, stick to 3 set bagi setiap exercise dan 15-20 ulangan (reps) bagi setiap set!

Latihan abs yang terbaik tidak akan menolong anda untuk kempiskan perut selagi adanya lapisan lemak antara otot dan kulit!

Penjagaan makanan adalah mustahak untuk memeliki bahagian perut yang cantik! Elakkan makanan berminyak, garam. Minum banyak air dan pastikan anda mengamalkan diet yang seimbang.

Look after your calories. Seperti mana yang saya katakan dahulu, anda harus create calorie deficit untuk membakar lemak berlebihan!

Latihan cardio ataupun bersukan adalah cara yang sesuai untuk membakar calorie berlebihan! It also makes dieting easier as kita tidak perlu jaga pemakanan dengan terlalu rapat!

Jika anda telahpun kurangkan lemak badan tetapi tidak lagi nampak abs yang cantik, kurangkan pengambilan sodium (yang takung air badan) dan make sure semasa latihan, abs are fatigued. Tingkatkan ulangan ataupun beban jika perlu!

5 comments:

JRY said...

Bagus tips ni.. nt gua try. bleh dpt 6packs x ni? haha

faizul said...

boleh2...kene try dulu.

Kenzo@MrConteng said...

gud info! hehe... tp ada x tips nak bg badan berisi ckit..aku ni mkn byk mcm mana pon sama je..huhu

faizul said...

ade2

Ana Mardia said...

sebijik cam perot aku dowh..eh sensored..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...