Monday, December 5, 2011

TELEFON PINTAR PUNCA SAKIT TENGKUK DAN JARI




LONDON: Pengguna telefon pintar dan komputer tablet kini dilaporkan mula mengalami masalah dikenali high-tech blues berikutan meningkatnya kecanggihan teknologi yang menyebabkan kesakitan termasuk sakit leher hingga kepada kecederaan ibu jari.

Pakar kesihatan di Britain memberi amaran kecederaan itu berpunca daripada penggunaan skrin kecil dalam tempoh terlalu lama dan menaip dengan papan kunci yang kecil.

Kecederaan itu menjadi menjadi semakin kerap berlaku kerana alatan berteknologi tinggi menjadi semakin popular.

Semakin ramai penduduk Britain menggunakan telefon pintar kerana ia didapati lebih mudah untuk dibawa untuk melayari internet berbanding membuat panggilan telefon.

Berdasarkan satu kajian pendapat yang dibuat oleh YouGov baru-baru ini, sebanyak 44 peratus penduduk di Britain menggunakan telefon bimbit mereka untuk aktiviti lain berbanding membuat panggilan iaitu antara 30 minit dan dua jam sehari. Kajian berkenaan dilakukan terhadap 2,034 pengguna dewasa pada bulan September. – AFP 


5 comments:

azizul said...

nsib baik aku pakai hanset torchlight,tak la pintar sangat

Pezol Stylez said...

@azizul: hhaha...bukan sma ke

syahrilhafiz said...

macam tak relevan je, menaip la stail jangan tunduk ke apa ke
cuba menaip melanguk atas tengok.haha

Pezol Stylez said...

@syahril: xtau la..masing2 ade cara tersendirikan

MaYa MustWany said...

mas punya jari telunjuk pun dok lenguh tekan2..leceh oo..(mood senyap2,kang phone touching)hahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...