Friday, November 11, 2011

Kasih Sayang Punca Kekayaan & Kejayaan

Semoga kisah ini akan menjadi ikhtibar buat kita bersama..


********************************

Seorang wanita sedang keluar dari rumahnya apabila dia terlihat tiga orang lelaki tua berjanggut panjang yang berwarna putih sedang duduk dihalaman rumahnya. Dia tidak kenal akan mereka. Wanita itu bertanya, " Saya tidak fikir saya mengenali awak semua, tetapi saya pasti awak semua mesti sedang lapar.. Silalah masuk kerumah saya dan makan sesuatu."

"Adakah suami awak ada dirumah?", mereka bertanya.

"Tidak", wanita itu berkata. "Suami saya telah keluar." "Jadi, kami tidak akan masuk", mereka menjawab. Sewaktu suaminya pulang ke rumah pada petang itu, wanita itu pun memberitahunya kejadian tersebut.

"Pergi beritahu mereka bahawa saya telah balik dan menjemput mereka masuk kedalam sekarang!" Wanita itu keluar dan menjemput ketiga-tiga lelaki tua itu masuk ke dalam.

"Kami tidak akan masuk ke dalam rumah bersama-sama," mereka menjawab. "Mengapa begitu?" wanita itu ingin tahu. Salah seorang dari lelaki tua itu pun menerangkan : "Namanya ialah Kekayaan," Dia berkata sambil menunjuk ke arah salah seorang kawannya, dan beralih menunjuk kearah kawan yang seorang lagi, “Dia adalah Kejayaan, dan saya adalah Kasih Sayang.." Dia menyambung lagi,

"Sekarang masuklah semula kedalam rumah dan berbincanglah dengan suami awak, siapakah di antara kami bertiga yang kamu ingin jemput kedalam rumah." Wanita itu pun masuk semula kedalam dan memberitahu suaminya perkara tersebut. Suaminya berasa sungguh gembira.

"Bagusnya!!" dia berkata. "Kalau macam tu jemputlah Kekayaan masuk. Biar dia masuk dan mengisi rumah kita ini dengan Kekayaan!" Isterinya tidak bersetuju.

"Abang, kenapa pula kita tidak menjemput Kejayaan?"

Kebetulan, anak perempuan mereka juga sedang mendengar perbualan itu dari satu sudut rumah yang lain. Dia lalu menyampuk dan memberikan pandangannya : "Bukankah lebih baik sekiranya kita menjemput Kasih Sayang? Rumah kita ini pasti akan diselubungi dengan Kasih Sayang!" "Biarlah kita mengikut nasihat anak kita itu," kata suami itu kepada isterinya. "Keluar dan jemputlah Kasih Sayang sebagai tetamu kita."

Wanita itu pun keluar dan bertanya kepada tiga lelaki tua, "Yang mana satu di antara kamu adalah Kasih Sayang? Silalah masuk dan jadi tetamu kami." Kasih Sayang bangun dan mula berjalan ke arah rumah. Kedua-dua lelaki yang lain juga bangun dan mengikutinya.

Terperanjat, wanita itu pun bertanya kepada Kekayaan dan Kejayaan : "Saya cuma menjemput Kasih Sayang, mengapa kamu juga ikut sekali?" Mereka semua menjawab: "Jika awak menjemput samada Kekayaan atau Kejayaan, yang lain akan tunggu diluar, tetapi oleh kerana awak telah menjemput Kasih Sayang, ke mana-mana sahaja dia pergi, kami akan pergi bersamanya.. Di mana ada Kasih Sayang, di situ juga ada Kekayaan dan Kejayaan!"


p/s: salam jumaat...berkasih sayanglah kamu sesama insan

20 comments:

FarHANa aZwA said...

nice entry !!1 thumbs up :)

peep said...

yeay! aku mmg dah pilih kasih sayang dr awal.. tepat o :)

:: sAys :: said...

yep...kaseh syg....^^

Pezol Stylez said...

@farhana: tq

Pezol Stylez said...

@peep: hebat la ko...;p

Pezol Stylez said...

@say: yeahh....;p

krole said...

nice en3 bro..suka sgt ble bce..trima kasih~

Pezol Stylez said...

@krole: tengkiu...;p

cik kiwi's said...

wahhhhhh!!!!!. betul. dengan kasih sayang. semuanya jadi bahagia..:)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

halamak . sangat nice:)

Pezol Stylez said...

@cik kiwi: yup thats right...;p

Pezol Stylez said...

@ini belog saya: tengkiu2

aima said...

salam kasih sayang.....nice

Pezol Stylez said...

@aima: muahhhhhhh...opps..haha

Anonymous said...

entry yg sgt bagus, kasih syg adalah kekayaan terbesar dlm diri manusia

yuyu aziz said...

niceeeyyy!

:) alhamdulillah...beri kasih sayang dengan penuh ikhlas..yg lain akan menyusul.

Pezol Stylez said...

@ninazahar: betul...saya setuju

Pezol Stylez said...

@yuyu aziz: tengkiu...sokong kamu

ctk said...

wah..terbaik!!!!! i like!

calerLuna notaKaki said...

Bagus cara penyamapi nasihat ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...