Epal hijau mengandungi zat besi, magnesium, potasium, kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A dan vitamin B serta merupakan sumber serat yang mudah larut. Kita digalakkan memakan epal bersama dengan kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulitnya.
Epal hijau boleh membantu mencegah:
- Pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah.
- Mengurangkan risiko penyakit jantung.
- Membantu kesihatan membran paru-paru.
- Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.
- Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.
- Membantu mengekalkan berat badan.
- Mengurangkan tekanan penyakit asma.
- Mengurangkan risiko barah.
Bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit atau penghadaman, kisarkan epal hijau dengan saleri dan diminum setiap pagi sebelum sarapan. Ia dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas menerusi sistem pencernaan. Zat masam epal hijau merupakan pembersih tubuh yang sangat baik.
Epal hijau juga bertindak sebagai penyegar kulit wajah. Potong epal hijau dan rendamkan seketika di dalam air batu selama 5 minit. Kemudian letakkan di muka, biarkan selama 15 minit. Anda akan dapat rasakan kesegarannya. Jika diamalkan selalu ia boleh melicinkan kulit. Selamat mencuba dan beramal.
12 comments:
nak epal merah...
Info sangat berguna..
http://miecyber.blogspot.com/2010/09/9-makanan-cegah-sakit-jantung.html
yup..
I lurve apple green so much..yummy3..hee
wah..!!apple hijau la...~
thx 4 da inf0..!!
i selalu mkn epal ijaou ni
Tak Dapat Update Blog Sebab Ada Exam Tapi Trafik Mampu Mencecah 1192 Unique Visitors !
an apple a day, keeps the doctor away~.. huhu... buah ni Allah dah jadikan banyak manfaatnya untuk kita...syukur~ tapi hati2.. sekarang E coli jenis baru tengah merebak. hehe
@★ aIsyaH ★ : sme2..;p
@velasrizal : sye pn...;p
@mira: ye kne hati2 ni.....huhu
an apple a day, keep away from doctor :)
nice sharing!
Post a Comment