Wednesday, March 27, 2013

TIPS DAN NASIHAT WARDINA SAFFIYA MENDIDIK ANAK SOLAT 5 WAKTU



Aku sangat kagum dengan cara Wardina Saffiya dan suami mendidik anak mereka untuk bersolat 5 waktu sehari walaupun anak mereka baru berumur 7 tahun. Tapi memang macam tu la kan kalu nak mendidik anak-anak untuk solat kena bermula dari kecik. Jom baca apa nasihat dan tip2 yang diberikan oleh wardina dalam mendidik anak-anaknya. Semoga yang baik kita amek sebgai pengajaran.


***********



Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…


I have to share this with you… because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off…I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday…we had a talk…(check note lama) tapi preparation since 6 la…


tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat….she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that – because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti….But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….

ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is – to start them off right – solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night….. But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu…anak ketam tak boleh diajar berjalan terus…fahamkan?


*****************

pssst: solat itu tiang agama



5 comments:

RIMA DANIA said...

kalau my parents pulak... lagi2 Abah..mesti dia akan buat signal, "siapa yang tak solat lagi ni.. oo sebab tgk tv ya.. oo sebab main ps ye.. berdosa lah abah..masuk neraka lah abah sebab belikan anak2 tv, ps sampai lupa nak solat..".. hehe nada macam cakap-cakap biasa tapi terkesan dalam hati.. terus bangkit pegi solat..hehe..

sekarang..dikekelilingi kawan2 yang pandai belajar kat u.. masih ada jugak yg x solat.. terfikir mcm mana nak jadi ibu utk didik anak solat.. kalau ibu nya pun x solat.. T_T..

nurul ain said...

wow wow wow, sgt2 menyentuh hati aku nih, hehe, nk minta kebenaran la boleh tak kita nk share jugak kt blog kita nih plssss sb kita pon bakal parent, harap3 awk x marah yer.

waddah jannah said...

nice entry,,
mke sure anak kita solatt,,
:D
senyum baca entry ni,,
teringin nak didik anak mcm akak wardina

Diari Si Froggie said...

tersentuh hati baca cara didik wardina.. lembut tetapi tegas didikannya.. kalau nak pastikan anak full solat make sure mak pak jugak kena full solat kan? :) mak pak lah contoh terbaik anak2.

MaYa MustWany said...

Allhamdullilah..bagus jugak nasihat wardina ni.thanks abg joe.

insya'ALLAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...